De Liedjestovenaar

Naomi Inez is sinds 2012 actief als de Liedjestovenaar. Samen met haar muzikanten zorgt ze ervoor dat kinderen in aanraking komen met een zo breed mogelijk palet van verschillende stijlen en ritmes. Om deze doelstelling vorm te geven, ontwikkelt ze ook muzikale reizen, naar onder andere Marokko – De Magie van Marokko i.s.m. Stichting Marmoucha. In de toekomst zal ze nog meer muzikale reizen ontwikkelen, zodat alle kinderen in Nederland zichzelf herkennen in de muziek, die voor kinderen gemaakt wordt.

Aldus Naomi: ‘De kindermuziek in Nederland richt zich met name op het witte kind. Dat terwijl er zo een grote muziek (en ontstaan) geschiedenis is, waar we kinderen niet mee in aanraking brengen en dat vind ik jammer. Er zou veel meer geëxperimenteerd mogen worden met andere stijlen, andere instrumenten, andere maatsoorten. Muziek is heel breed en rijk aan klanken en draagt een lange geschiedenis met zich mee; bijvoorbeeld, de westerse gitaar kent zijn oorsprong in het oude Irak, Baghdad, waar ze ud speelden en Ziryab de ud naar het middeleeuwse Europa bracht.

Deze oude verhalen over de afkomst van onze westerse muziek, zijn van belang om aan kinderen (en families) in Nederland mee te geven. Het komt ten goede aan de smaakontwikkeling en het muzikale gehoor van kinderen. Daarnaast zorgt het voor verbinding onderling tussen westerse kinderen en kinderen met een niet westerse achtergrond. Kinderen zijn de luisteraars en bezoekers van concerten van onze toekomst. Het is onze taak om ze een breder palet van stijlen en ritmes te leren waarderen, zodat deze rijke geschiedenis en diversiteit aan klanken niet verloren gaat.’

Onder de paraplu van de Liedjestovenaar hoor je zelfgeschreven composities die niet alledaags zijn en ook verrassend in het gehoor liggen voor ouders en verzorgers; o.a. kan je luisteren naar liedjes in jazz, bolero, rock ’n ‘roll, blues, klezmer, wals, mariachi, reggae.

In de Magie van Marokko hoor je traditionele Marokkaanse muziek zoals gnawa, of andalusische melodieën met kwarttonen. Hiermee hoopt Naomi Inez een bijdrage te leveren aan de muzikale samenwerking en integratie, ongeacht afkomst tussen kinderen en families in Nederland. In 2023 mocht ze de Buma Samen Muziek Maken prijs in ontvangst nemen voor deze inspanningen.

De afgelopen jaren heeft ze op tal van kinderdagverblijven gespeeld en geeft ze muziekles op bassischolen in Amsterdam. Haar muziektheatervoorstelling ‘De Magie van ‘Marokko’ heeft door het hele land gereisd, van scholen in Drenthe, tot Tivoli Vredenburg en andere mooie zalen, buurthuizen en festivals in alle uithoeken van Nederland.

Ook ‘Het Toverbos’ (première 2019) is, ondanks dat deze net voor de pandemie in première ging, op veel mooie locaties uitgevoerd de afgelopen jaren. Een overzicht van de speellocaties van de afgelopen drie jaar is te vinden in het activiteitenplan van de stichting.

Momenteel (2024) treedt ze alleen nog op met haar voorstellingen, en/of interactieve concerten en geeft ze muziekles op de basisschool in Amsterdam.

Voor boekingen en meer informatie. Neem contact op via naomi@muzikalemagie.nl of Tel 06 – 18709799

Volg en beluister de Liedjestovenaar op

Fotografie Nienke de Groot en Anne Meyer theater voorstellingen Het Toverbos en de Magie van Marokko

Uit de Magie van Burkina Faso – Met Moussa N’Diaye